Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

26 Nisan 2013 Cuma

2013 TRT POPÜLER ÇOCUK ŞARKILARI YARIŞMASI


POPÜLER ÇOCUK ŞARKILARI YARIŞMASI

Ülkemiz çocukları arasında ortak bir söyleme biçimi ve ortak bir repertuar oluşturmak amacıyla Kurumumuzca ilki 1979 yılında kurulan TRT Çocuk Korolarının repertuarı 1990 yılına kadar eğitim ağırlıklıydı.

Günümüz çocuğunun eğitim müziğinin yanı sıra yoğun bir biçimde popüler müzik dinleme ve söyleme ihtiyacı olduğunu hisseden ve dağarcıklarında bu ihtiyacı giderecek şarkıların olmadığını fark eden Kurumumuz bu boşluğu doldurmak üzere ilki 1990 yılında olmak üzere “TRT Popüler Çocuk Şarkıları Yarışması” adı altında bir yarışma düzenledi.

Ülkemiz çocuklarının popüler müzik dinleme ve söyleme ihtiyacını onlara olumlu bir şeyler de kazandıracak daha iyi ve doğru örneklerle giderirken, çocuk müzikleri repertuarını zenginleştirmek ve renklendirmek amacıyla 1990 yılından itibaren iki yılda bir olmak üzere 10 kez düzenlenen yarışmalar sonucunda repertuara toplam 101 eser kazandırıldı ve bu eserler Ülke çocukları arasında büyük beğeni topladı.

Kurumumuz, bugüne kadar tüm yarışma parçalarını içeren 3 kaset ve 4 CD’yi siz çocukların beğenisine sundu.

Finallerde yarışan eserler, TRT Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon Çocuk Koroları tarafından seslendirilmekte ve 8-15 yaş arası çocuklardan Ülke çapında oluşturulan çocuk jürileri aracılığıyla değerlendirilmekte ve böylece yarışma birincisi belirlenmektedir.

TRT ÇOCUK KOROLARI

Ülkemiz çocukları arasında ortak bir söyleme biçimi ve ortak bir repertuar oluşturmak amacıyla 1979 yılında Ankara ve İstanbul Radyoları bünyelerinde, 1983 yılında İzmir Radyosu bünyesinde, 1996 yılında ise Trabzon Radyosu bünyesinde kurulan TRT Çocuk Koroları, 7 yaşından gün almış ve ses değişimi dönemine girmemiş çocuklardan oluşan amatör ses topluluklarıdır.

TRT Çocuk Koroları kuruluşlarından çok kısa bir süre sonra üretime geçmiş ve Kurum yayınlarında da etkin bir biçimde yer almaya başlayarak, Ülke çocukları arasında ortak bir söyleme biçimi ve ortak bir repertuar oluşturma amacına ulaşmıştır. Ülkemizde ilk olma özelliğini taşıyan korolarımız, başarılı etkinlikleri ile ülkemizde benzer koroların kurularak, çoğalmalarına öncü ve örnek olmuşlardır.

Korolarımız yayınlarımızın yanı sıra yurt içinde gerçekleştirdikleri sayısız faaliyetlerde büyük beğeni kazanmışlardır. Korolar Ulusal etkinliklerinin yanı sıra Uluslararası festival ve yarışmalarda da Ülkemizi başarı ile temsil etmişler ve ödüller almışlardır.

TRT Çocuk Müziği repertuarının % 95’i özgün Türk Çocuk Şarkıları ile Halk Türkülerinden oluşmaktadır. Korolarımız Dünya Çocuk Edebiyatının dilimize uyarlanmış seçkin örneklerini de seslendirmektedir. Ayrıca korolarımızın seslendirmiş olduğu marşlar tüm Ülke çocukları arasında yaygın bir biçimde söylenmektedir. Bu repertuar, koroların aldıkları eğitim doğrultusunda a-capella koro tekniğine uygun olarak söylenebildiği gibi piyano ve çalgı eşlikli olarak da seslendirilebilmektedir
.

                                   




                                 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder