Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

28 Nisan 2013 Pazar

MÜZİĞİN İNSAN VÜCUDUNA ETKİLERİ

    MÜZİK NEFES ALIŞ VERİŞİNİ ETKİLER
     Normal bir halde otururken dakikada yirmi beş ila otuz beş arası nefes alıp veririz.Derin ve yavaş nefes alıp vermek hem benden hemde zihin için oldukça olumludur. Hafif ve hızlı nefes alıp vermek ise yüzeysel ve dağınık bir zihin haline yol açabilir. Bu bakımdan nefes ritmi ile zihinsel işlevler arasında çok yakın bir bağlantı vardır.Aynı zamanda zihinsel durumumuz da nefes alıp verişimizi etkiler. Dinlediğimiz müzikler içimizde farklı duygusal ve fiziksel etkiler meydana getirdiği için nefes alıp verme hızımızı etkiler.Örneğin volümle çalan bir rock müziğini dinlerken gevşeyip yavaş biçimde nefes alıp vermemiz pek mümkün değildir. Ancak rahatlatıcı ağır tempolu ve kaliteli müzik sizi çok olumlu bir ruh haline getirir.
 
                                              


    MÜZİK KALP ATIŞINI,NABZI VE KAN BASINCINI ETKİLER
    Müzik aynen solunumda olduğu gibi kalp atışı ve kan basıncı üzerinde de etkilidir.Çünkü insan kalbi sese ve müziğe kolaylıkla ayak uydurabilir. Nabzımız müzikle ilgili frekansa tempo ve volüm gibi niteliklere tepki verir ve sesin ritmine ayak için hızlanır ya da yavaşlar. Müzik ne kadar hızlıysa kalbimiz o kadar hızlı atar müzik ne kadar yavaşsa kalpte o kadar yavaş atar.Nefes alış veriş hızı gibi daha düşük bir kalp atışı daha az fiziksel gerilim ve stres yaratır, zihni sakinleştirir ve bedenin kendi kendisini iyileştirmesine yardımcı olur.Müzik doğal bir kalp atış düzenleyicisidir.
          Lousiana Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada yirmi dört gençten oluşan bir topluluğa spor antrenmanı yaptıkları esnada önce hard rock dinletilmiş.Bunun kalp atış  hızlarını daha fazla artırdığı ve antrenmalarının kalitesini düşürdüğü gözlenmiştir.Ancak ağır tempolu ve rahatlatıcı müzikler gençlerin kalp atış hızlarını yavaşlattığı ve daha uzun süre antrenman yapabildikleri görülmüştür.
            Müzik kalp atışının yanı sıra kan basıncının da değiştirebilmektedir. Güney Carol,na Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda görevli olan Dr. Shirley Thompson aşırı gürültünün kan basıncını yüzde on kadar arttırabileceğini bildirmektedir. bu etki elbette dolaylı biçimde çıkmaktadır.Bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar ağır tempolu müziklerin sistolik kan basıncını büyük oranda düşürdüğünü göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder