Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

29 Nisan 2013 Pazartesi

MÜZİK TOPLUM ETKİLEŞİMİ

Geçmişten günümüze düzensizliklere karşı, toplum içinde cereyan eden olumlu veya olumsuz yaşantılar doğrudan doğruya müziksel yaşantıları da etkiler. Öyle ki yaşadığımız coğrafyada ezgilerin etkileri yüzyıllar boyu süre gelmiştir. Yüzyıllar boyu uygarlığın gelişimi ile müziğin gelişimi eşdeğer gitmiştir. kimi zaman ağlatan, kimi zaman eğlendiren kimi zamanda isyanın sesi olmuştur.

 

Kuşkusuz müzik, toplumlarda en büyük etkisi olan sanat dalıdır. Özellikle birleştirici etkisi, savaşlara ve zulümlere inat bir duruş sergileme yolu olarak baş göstermiştir. Bu bağlamda halk müziklerinin geçmişten aldığı güç ve günümüz popüler müzik türlerinin etkileri halklar üzerinde hem aydınlanma hemde barışın ve kardeşliğin sesi olduğuna herhalde hepimiz hemfikirizdir.

Anadolu coğrafyasında harmanlaşmış türküler, ağıtlar, deyişler bugün bile aydınlanma yolunda gelecek kuşaklar için mihenk taşlarıdır. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak Pir sultan abdal, Aşık veysel, Aşık mahsuni şerif, Neşet ertaş ve nice değerli anadolu aşığını saymak yeterli olacaktır. Bu coğrafyada türklerin sımsıkı kardeşliğini karış karış her köyünde, kasabasında, şehirlerinde bulmak mümkündür. Anadolu coğrafyasında yaşayan bir yurttaş olarak "türküler vatanımızdır".

Özetlemek gerekirse bundan sonrası için müziğin toplumun üzerindeki etkisi ve gücü onun toplum yaşamındaki işlevi, yeri ve öneminden gelmektedir. Bu bakımdan müziğe, müzik eğitimine ve müzik sanatına önem verilmeli ve üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder