Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

29 Nisan 2013 Pazartesi

GÜNÜMÜZDE MÜZİĞİN DEĞERLERİNİ KAYBETMESİ

Müzik medeniyetlerin varoluşundan günümüze kadar süregelmiş fakat bu süre içinde birçok kez çağ atlamış, değişmiş bir kavramdır insan hayatında. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesinin müziğin değişmesine neden olduğuna şüphe yok. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müzik, yeni tarzlar ve türler olmak üzere yeniden doğarak çağ atlamış oluyor.


Teknolojinin ardından müziğin yozlaşmasına neden olan bir diğer faktör; müziği kullanma amaçlarının değişmesi, yani sanatçıların müziği ticari amaçla icra etmeleridir. Eskiden müzik insanın kendi ruhunu yansıtması ve hissettiklerini dışa vurması için yaptığı sanattı. Hatta "blues" tarzının ortaya çıkışı, ırkçılıktan bezmiş olan siyah tenli insanların kendilerini rahatlatmak, içindekileri dökmek için müzik yapmaya başlamasıdır. Gelmiş geçmis en iyi blues sanatçılarından biri olan Muddy WATERS yaptığı müzik ile ilgili "insanı iki şey blues'a iter; ya açsın dır, ya da aşık" demiştir. Günümüze kadar nedenleri ne olursa olsun insanlar müziği kendilerini ifade etmek için kullanmışlardır.Günümüzdeki durumu incelemek gerekirse, müzik ne yazık ki ticari amaçlarla icra edilmektedir.


Müziğin banelleşmesinin bir diğer sebebi de iyi müzisyenlerin diğer insanlardan ayrılamamasıdır. Müzik ve plak şirketleri albümünü çıkaracağı kişilerin reklamını o kadar iyi yapıyor ki asıl sanatçılar arka planda kalıyor.

Sonuç olarak, insanlar kötü müzik ile iyi sanatçı arasındaki farkı görmediği için, niteliksiz, para için gündeme gelen şarkıcılar yüzünden müzik kültürü bozuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder