Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

29 Nisan 2013 Pazartesi

MÜZİĞİN TARİHSEL SÜRECİNE GENEL BİR BAKIŞ

Müzik en geniş tanımı ile sesin biçim ve devinim kazanmış halidir. Müziğin dinleyende kabul görmesinde, duygulara yönelik etkileşim yapması, tarihsel dönem, bölge kültür ve kişisel beğeni faktörleri etkilidir. Bunların dışında müziğin beğenisinde içinde bulunulan toplumun sosyolojik, psikolojik, akustik, politik yapısı da etkilidir.



Müziğin oluşum sürecine bir bakacak olursak insanın varoluşundan bu yana müzik kavramının oluştuğunu görürüz. İlkel toplumlarda müziğin ilk olarak dini törenlerde yapıldığı ve bu sayede geliştiği görülmektedir.Müziğin kökenini grek kültürü oluşturmaktadır. Yunanlıların din törenleriyle müziğin yayılmasına  büyük katkısı olmuştur. Ortaçağda ise dini müziğin yanı sıra halk müziği kavramının da çıkması, bununla beraber yeni müzik aletlerinin de yapılmasıyla birlikte müzik artık toplumda sanat dalı durumuna gelmiştir.Müzik alanında en büyük gelişmeler zaman ilerledikçe daha da hızlı olmuştur. Ortaçağın sağlam bir temel oluşturması yeniçağda daha büyük gelişmelerin olması, matbaanın bulunması, müzik notalarının çok yaygın hale gelmesi ve yetişen büyük besteciler müziğin insanlığın ölmez bir sanatı haline getirmiştir.


Son olarak müziğe genel bir bakış atacak olursak müzik bizlere insan olduğumuzu hatırlatan yegane dosttur. Bizlere düşen hayatta yaşadığımız iniş çıkışlarımızın, aile yaşamımızın, toplumumuzun, doğamızın ve topraklarımızda hüküm sürmüş olan uygarlıkların varlığını içimizde hissederek sonrasında bu hissiyatı tüm toplumumuzda yaşatmak ve paylaşmaktır.

SONER KAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder