Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

18 Nisan 2013 Perşembe

KLASİK MÜZİKTE İLK 5 ESERİN ÖZELLİKLERİ

The B Minor Mass – Bach


Bach, barok müziğinin tüm öğelerini içinde barındıran bu eserini ölmeden hemen önce 1749 yılında tamamlamıştır. 27 parça ve 4 bölümden oluşan 2 saatlik bu eserin 3.bölümü olan Symbolum Nicenum, ölümünden 36 yıl sonra 1786 yılında oğlu Carl Philipp Emanuel Bach tarafından Haburg’da icra edildi. 27 Mart 1900 tarihinde ise Pensilvanya’da tamamı icra edildi.


Don Giovanni – Mozart


Müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, italyanca liberettosu Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin prömiyeri 29 Ekim 1787′de Prag’da Ulusal Tiyatro’da oynanmıştır. Da Ponte’nin liberettosu komik opera anlamına gelen dramma giocoso olarak bilinmektedir. Don Giovanni dünyanın birçok opera merkezinin repertuarları içinde çok popüler bir standart opera eseri olarak tekrar tekrar sahnelenmektedir.


The Missa Solemnis – Beethoven















Beethoven’ın 1819-1823 yılları arasından yazıdığı eserin prömiyeri 7 Nisan 1824 tarihinde St.Petersburg’da yapılmıştır. Yazdığı senfonilerin gölgesinde kalan bu koro, 9.senfoni ile yakın zamanlarda yazılmıştır. Eser arkadaşı ve öğrencisi olan Avusturya Arşidükü Rudolf’a ithaf edilmiştir.


Gotterdammerung – Wagner

















Prömiyeri 17 Ağustos 1876 tarihinde yapılan bu 6 saatlik eser, 4 operadan oluşmaktadır. Eski norse mitolojisinde kıyameti simgelyen ragnarok ile ilgili olan bu eser, tam 26 senede yazılmıştır.


Symphony No. 9 – Schubert



















1828 yılında hayatının son anlarında yazdığı 50 dakikalık ve 4 bölümden oluşan bu eser, ilk defa ölümünden 10 sene sonra 21 Mart 1839′da Felix Mendelssohn tarafından Liepzig’de icra edildi. Robert Schumann’ın Beethoven’dan bu yana bestelenmiş en iyi senfoni olduğunu söylediği bu eser, büyük senfoni olarak da anılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder