Müzik öyle bir denizdir ki, ben paçaları sıvadım hala içine giremedim. Dede Efendi

12 Nisan 2013 Cuma

Rock Müzik Türleri

Rock müzik kendi içinde müziğin içeriğine göre türlere ayrılır. Bunlar Hard rock, Progresif rock, alternetif rock, pop rock, punk rock gibi çok çeşitli sayılabilir.
Hard Rock: Kökenleri 1960 ’ların başlarında garaj rock ’a dayanan bir tarzdır. Elekro gitar, bas gitar ve davulların sert şekilde kullanılması tipik özelliğidir. Hard Rock terimi, genellikle punk rock, grunge, alternatif metal ve heavy metal gibi Pop rock müziklerinden daha sert olan rock tarzlarını birleştiren türdedir. Bu tarz müzik yapan gruplar; Nickelback, Sevendust, Silverchair, Lostprophest, Puddle of Mudd, Saliva, Scars of Life vb.

                    

Alternatif Rock:  1980 ‘lerin sonunda hard rock ‘a bir alternatif sunmak amacıyla ortaya çıkmış, dinleyiciye yeni bir armoni anlayışı sunan müzik türlerinin tümüne verilen isimdir. Tabanı punk-rock ‘tır. Grunge, indie rock, brit pop, indie pop gibi birçok farklı müzik türünü içinde barındırır. R.E.M., Sonic Youth,Nirvana, A Perfect Circle, Pixies, Cure, Oasis, Placebo gibi gruplar bu türde müzik yapan gruplardır.
Progressive Rock: Farklı yapıda bir türdür. Çok popüler bir tür değildir. Rock müzik ile caz, folk ve klasik müziğin karışımıyla ortaya çıkmıştır. Deneysel bir müzik türüdür.  Her grubun yaptığı müzik kendi ismiyle anılıp, diğerlerinden farklı bir konumda olur. Bu tarzın ilk olarak efsanevi grup Beatles tarafından çalındığı kabul edilir. Grubun 1967 tarihli “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümü bu türün başlangıcı kabul edilir ve pek çok grubu etkileyip onların bu müzik türünde çalışmasına yol açmışlardır.
Progressive Rock türünün en bariz öncüsü ise Moody Blues Grubu’dur.  Grubun 1967 tarihli “Days Of Future Passed” albümü ilk senfonik rock ve konsept albümüdür. Yaşamdaki bir günü anlatır. Şafakta başlar ve geceyi anlatan ünlü parçaları “Night In White Satin” ile sona erer. Bu türün temelini Beatles ve Moody Blues’in atmıştır. Ayrıca prgressive rock müzik yapan Queen, Rush gibi gruplar da sayılır. Queen parçalarında opera, metal, klasik müzik ile rock’ı karıştırarak kullanmıştır. Günümüzde ise Radiohead Grubu bu tarzın en iyi temsilcilerindendir.
Punk Rock: Punk, topluma, toplumsal sistemlere karşı doğmuş bir reddediştir. Geleneksel ve kalıplaşmış davranışlara ve yaşam biçimine karşı yıkıcı bir tavır içindedir. Punk’a göre her şey alt üst olmalıdır. Toplumsal düzen kabul edilemez düzensizlik olmalıdır fikrini savunur. Punk, moda karşıtıdır. Amacı geleneksel kalıplar içinde yaşayan topluma karşı boyun eğişi bozmaktır. İçinde bulunulan durumları protesto etmek için müzik yapılır. Saç biçimleri, kıyafetler hep protest ve aykırıdır.
Industrial Rock: İnsanların birbirinden kopuk, bencilce ve sevgisizce hayatlar yaşadığı şehirlerde varolmaya çalışan insanların müziğidir.  Bu tür müzikte isyan ve öfke vardır. Ministry Grubu bu tarz müzik yapan ilk gruplardandır.  Nine Inch Nails Grubu da sayılabilir.  Ritimler iş makinesi seslerini ve gitarlar cızırtılı, gürültülü bir fabrikayı andıran seslerle yapılan bir müzik türüdür. Digitallik ön planda tutulur. Makinalaşmaya karşı duruştur.
Pop Rock:  Gitar temelli şarkıların üzerine hafif şarkı sözleri ile cazip pop tarzına yakın rock müzik türü dür.  Daha hafif gitar ve davullarla yapılan vokalin ağırlıklı olduğu ama hafif bir sesle söylendiği bir türdür.
Senfonik Rock: Klasik müzik ve rock müzik temalarının birlikte kullanılmasıyla oluşan bir rock müzik türüdür. Genellikle senfonik metal grupları tarzlarını hafifletince senfonik rock grubu olurlar. Queen bu tarzın ilk temsilcilerindedir. Therion ve Türk gruplarından Almora bu tarzın en iyi temsilcilerindendir.
Indie Rock: Kendi deneysel müziklerini yapıp, herhangi bir plak şirketinin himayesine girmeden kendi yöntemleriyle müziğini dağıtan rock müzik gruplarının tarzına verilen isimdir. Indie kelimesi “independent “ yani bağımsız- özgür kelimesinin kısaltılmış halidir. The Kooks, Oasis, Muse gibi gruplar ındie rock müzik yapan gruplardır.

2 yorum: